Ste pripravení na zimu?

Vitamín D = slnečný vitamín

Človek je prírodou stvorený tak, aby prijímal 90% potrebného vitamínu D prirodzenou cestou – slnečným žiarením cez pokožku. Je preto pre každého z nás nevyhnutné tráviť čas vonku a „chytať“ slnečné lúče. Bohužiaľ, väčšina dnešnej populácie žije a pracuje v uzavretých priestoroch (domy, byty, kancelárie, hypermarkety, autá atď.) a chýba im prirodzené UV žiarenie. Preto je dnes pre nás veľmi ťažké udržať si potrebnú hladinu vitamínu D. Tento problém sa zvýrazňuje ešte viac v zimnom období, kedy je slniečka príliš málo a my chodíme zabalení do čo možno najviac vrstiev oblečenia a často odhaľujeme zimnému, zubatému, slnku iba kúsok tváre.

Prečo vitamín D potrebujeme?

Svetové vedecké a lekárske štúdie dokazujú
prospešnosť vitamínu D pre:

  • zdravé bunky, napríklad pri rakovine pŕs, maternice, hrubého čreva, prostaty a iných orgánov
  • zdravé kosti, napríklad pri osteoporóze (rednutie kostí) a deštrukcii kĺbov
  • zdravé orgány, napríklad pri vysokom krvnom tlaku, chorobách srdca a ciev
  • duševné zdravie – zlepšuje sezónnu depresívnu poruchu (SAD), predmenštruačný syndróm (PMS), depresie a iné psychické stavy
  • autoimunitné ochorenia – zlepšuje problémy pri roztrúsenej skleróze, cukrovke typu I a reumatoidnej artritíde
  • choroby kože ako sú napríklad lupienka alebo akné
  • pohybové aktivity

Ako teda dosiahnuť, aby sme i v zime prijímali dostatok slnečného žiarenia a zachovali si tak potrebnú hladinu vitamínu D?

1. Náhradné riešenia

10% našej celkovej potreby vitamínu D prijímame potravou. V zime je vhodné zvýšiť konzumáciu potravín, ktoré vitamín D obsahujú. Najväčší obsah vitamínu D nájdeme v potrave živočíšneho pôvodu, napríklad ryby ako treska, platýz, sleď, sardinka, losos. Menšie množstvo je v mäse, vaječnom žĺtku, mlieku a mliečnych výrobkoch. Vegetariáni majú k dispozícii iba hríby sušené na slnku, kvasnice, kakao, kokos, ďatle, alebo rastlinne tuky a oleje či cereálie „umelo“ obohatené o vitamín D. Paradajky obsahujú vitamín D len v lístkoch rastliny. Zelenina je na tom celkovo dosť zle, pri varení sa ale našťastie vitamín D neznehodnocuje.

2. Čerstvý vzduch lieči mnoho problémov

Využite každú možnosť pobytu vonku – slnko na vás nemusí priamo páliť, aby slnečné lúče poháňali proces tvorby vitamínu D vo vašej pokožke. V zime je slnečné žiarenie menej intenzívne, preto je dôležité pobyt na čerstvom vzduchu nevynechávať, ale aktívne ho vyhľadávať.

3. Ľudia ako snehuliaci? Nie vždy je to úplne dobrý nápad

I keď to znie možno trošku bláznivo, nezahaľujte nutne každú časť svojho tela. Dlane, tvár a krk sú pomerne veľkými plochami nášho tela, ktoré v zime zakrývame rukavicami, šálmi a často veľkými čiapkami. Ak to ale počasie aspoň trochu dovoľuje (a my nebudeme mrznúť), nechajte napríklad rukavice doma. Ruky tvoria približne 9 % celkovej plochy ľudského tela – pomerne veľká plocha na tvorbu vitamínu D v čase jeho nedostatku.

4. Nech žijú moderné technológie

Moderné solária dnes poskytujú vyvážený mix UV-A a UV-B žiarenia, ktorý je podobný prirodzenému slnečnému žiareniu. Pobyt v soláriu tak môže zaistiť tvorbu vitamínu D rovnakým spôsobom ako pobyt na slnku. Navyše je dnes v mnohých solárnych štúdiách možnosť prispôsobiť dĺžku a intenzitu pobytu konkrétnemu typu vašej pokožky, vášmu aktuálnemu odtieňu opálenia ako aj celkovému zdravotnému stavu. Pokiaľ je takýto systém kontroly v solárnom štúdiu (napr. systém Skin Control) dôsledne dodržiavaný, nemôže sa vám stať, že sa v soláriu spálite a svojej pokožke tak ublížite.

Podľa štúdie zverejnenej v roku 2003 je rozdiel v hladine vitamínu D medzi ľuďmi, ktorí nechodia v zime do solária a naopak tými, ktorý do solária v zime zavítajú, pomerne výrazný:

rozdiel v hladine vitamínu D medzi ľuďmi, ktorí nechodia v zime do solária a naopak tými, ktorý do solária v zime zavítajú
Graf upravený podľa M. Holick et all, 2003

 

Článok pre PortalTatra pripravilo Solárne a Kozmetické štúdio Beauty Point